OMGIVNINGEN

Växjö är konstens och kulturens stad, där det finns något för alla. I museiparken finns Smålands museum, Sveriges glasmuseum och utvandrarnas hus. Ett stenkast därifrån ligger Domkyrkan med Karolinerhuset från 1715 där Carl von Linné gick i skola. Världsberömda glaskonstnärer finns på Glasgatan. Vårt konstsvråk Växjö Art Site börjar i centrum och tar oss runt sjöarna. Mitt i stan står konserthuset med den imponerande Christina Nilsson-salen, där konserter, teater- och musikaluppsättningar avlöser varandra.

Och Evedals Camping är den perfekta utgångspunkten till många av de trevliga besöksmål som finns i omgivningen.

BADPLATSER

På Evedal finns det två badstränder, ett för de äldre barnen med hopptorn och bryggor, sandstrand och volleybollplan samt en glasskiosk.

På området finns fina lekplatser med nya moderna lekredskap. På den andra lite mindre badplatsen håller de små barnen oftast till där är långgrunt, inga bryggor och ligger alldeles bredvid en lekpark med gungor och andra roliga redskap.

KRONOBERGS SLOTTSRUIN

Kronobergs slottsruin som ligger vid Helgasjöns strand och var från början en biskopsborg. Många förknippar säkert Kronoberg med upprorsmannen Nils Dacke som tillbringade julen på Kronoberg år 1542.

Dackes uppror slogs ner och slottet byggdes ut av Sveriges kung Gustav Vasa och hans söner som en viktig del i gränsförsvaret mot Danmark. Vid den här tiden var nämligen Blekinge, Halland och Skåne danska landskap. Under slutet av 1600-talet hade dessa landskap blivit svenska och slottets läge var inte lika strategiskt. Då började man istället att bryta sten på slottet till husbyggen inne i Växjö.

Det sägs finnas spöken på slottet och i sjön lurar sjörået?

Vill du få ut mer av ditt besök till slottsruinen kan du lägga till vårt vandringspaket eller kryssa i ”kanot” när du bokar ditt boende hos oss.

VÄXJÖ CITY

Växjö  som korades till ”Årets matlandetshuvudstad 2015” erbjuder många caféer och restauranger, har ett stort utbud av shopping & det spännande köpcentret ”Grand Samarkand” med över 70 butiker.

Turistbyrån ligger i residenset vid stora torget, öppet dagligen under juli, 0470-73 32 80

Cykla eller gå runt Växjösjön som ligger mitt i stan och vacker natur runt om. Bredvid sjön ligger Utvandrarnas hus och Växjö glasmuseeum ett måste när du besöker Växjö.

Buss till city – Linje 7 går från Evedal ända ner till resecentrum/stationen. Se mer på www.lanstrafikenkron.se

ÅNGAREN THOR - HELGASJÖNS ÅNGBÅT

– En oförglömlig tur till sjöss på en av Sveriges äldsta ångbåtar. Med hemmahamn invid Kronobergs slottsruin trafikeras Helgasjön sommartid med Ångaren Thor.

Ångaren Thor är byggd år 1887 och trafikerar Sveriges sydligaste sluss vid Åby.

Slussen är ännu i bruk och att ”slussa med Thor” är ett minne för livet.

Ångaren Thor är ett teknikhistoriskt ”måste” för dem som tjusas av ångkraften.

Under turerna får vi höra lite mer om livet på och kring Helgasjön. Det blir berättelser om den medeltida biskopsborgen Kronoberg som under 1500-talet omvandlades till kungens slott och som dessutom varit Nils Dackes högkvarter. Det sägs finnas spöken på slottet, i sjön lurar sjörået och kung Gustafs son Erik skänkte en stor gård vid Helgasjöns norra strand till sin älskarinna året innan han själv blev kung.

Undrar du vad hovet åt och drack på slottet under Vasakungarnas tid? Det får vi reda på under båtfärden, men vi får också höra vad de mer vanliga människorna, som Lasse Vedekar och Ingrid Bagerska, fick nöja sig med på tallriken.

Sedan blir det naturligtvis ett och annat om SS Thor och de andra ångarna som trafikerat sjöarna, kanalerna och slussarna i vattenområdet.

Receptionen på campingen hjälper dej att boka plats ombord eller boka själv på 0470-704200

Kontakta oss

Hitta oss